נושא "העיר החכמה" הפך בשנים האחרונות לחלק חשוב מהשיח בשוק המקצועי והציבורי הודות להתפתחויות טכנולוגיות זמינות ונגישות, במקביל למודעות ההולכת וגוברת למורכבות צרכי הסביבה העירונית אשר גדלה באופן מתמיד.

מהות רעיון הערים החכמות הינה אימוץ טכנולוגיות חדשות על ידי רשויות מקומיות במטרה לשפר את חיי התושבים. מגמה זאת החלה לפני כעשור ברחבי העולם והיא מובלת על ידי ערים דוגמת ברצלונה וסינגפור, כאשר ערים רבות נוספות נמצאות בשלבים שונים של התהליך, משלב ההכרזה ועד לשילוב ממשי של טכנולוגיות ברמת פרויקטים עירוניים נרחבים.
העיר החכמה טומנת בחובה תחומים שונים ומגוונים, כגון: בינוי, תשתיות, תחבורה, אנרגיה ותאורה.
בסביבה העירונית המתרחבת, עמודי וגופי תאורה הינם שטח "נדלנ"י" ייקר ערך וניתן לנצל אותם למגוון יישומים ושימושים מעבר לפונקציה הבסיסית שלשמה הם נועדו.
מגמה זו יוצרת גידול ושינוי בביקוש לגופי תאורה, לשירותים ולפתרונות נלווים. אם בתחילת העשור הנוכחי עיקר השינוי היה החלפת גופי תאורה לתאורה מבוססת LED, הרי שהצפי הוא שככל שיחלוף הזמן, הביקוש ישתנה לביקוש למוצרים ופתרונות חכמים בעלי ערך מוסף מעבר לצרכי ההארה הבסיסיים.
מאחר וישנה מגמה של מעבר גופי התאורה המסורתיים מחשמל לאלקטרוניקה ולמקור אור מבוסס LED, נפתחות אפשרויות חדשות שבעבר היו מוגבלות, של שליטה במקורות האור. אפשרות הכיבוי, ההדלקה והעמעום, כמו גם מדידת צריכת החשמל ואינפורמציה נוספת, הן תכונות טבעיות לרכיב ה- LED וניצול תכונות אלו מביא ערכים מוספים לתאורה, בהיבטים של קיימות, חיסכון באנרגיה, גמישות והתאמה של רמת ההארה לצרכים השונים.
מאחר ובמרכז הרעיון של מרחב העיר החכמה עומד מתן מענה לצרכים מרובים, מורכבים ומשתנים, על גופי התאורה המתוכננים לפעול במרחב זה להיות מודולריים וגמישים כדי לתת מענה לריבוי אזורים עירוניים, גם כאלה בעלי צרכי הארה שונים, למשל: גינות ציבוריות אל מול כבישים ראשיים, אזורי מגורים אל מול אזורים ציבוריים-מסחריים.
גורמים מקצועיים בשוק הפרטי והציבורי, כגון: אדריכלי נוף, מהנדסים עירוניים ומהנדסי בניין, לומדים לאפיין את דרישותיהם וצרכיהם בפרויקטים עירוניים בהתאמה למרחב של העידן המודרני.
לדוגמה, הביקוש לאינטרנט אלחוטי ברחבי העיר עולה באופן ניכר, כמו גם הצורך בהערכת עומסי תנועה בכבישים לפני תכנון הנסיעה ונושא הנגישות הקלה לטכנולוגיה, בעידן שבו רוב התושבים צורכים ומשדרים נתונים בכמות עצומה באמצעות מכשירים חכמים.
בשנים אחרונות, לצד העלייה במודעות למורכבות האתגרים האורבניים, חלה הבשלה טכנולוגית הבאה לידי ביטוי במזעור, שיפור ביצועים וצמצום עלויות בתחום התקשורת וניתוח נתונים, פרוטוקולים וטכנולוגיות אלחוט כגון:
Bluetooth Low Energy) BLE, ZigBee, WI-FI, Thread) ועוד. כל אלה ניתנים לאפיון בכרטיסים אלקטרוניים חכמים, תוך אבטחת מידע ברמה גבוהה וטווחי תקשורת גדולים.
התקנת מכלול אמצעים, הפועלים בצורה סינרגטית בתוך גוף התאורה, לרבות חיישן טמפרטורת סביבה, מד-אור שמש, גלאים שונים ואמצעי אבטחה, מאפשרים לגוף קביעה אוטונומית של רמות הארה, שעות עבודה ויכולת תיעוד האירועים והתנאים המתרחשים בסביבתו, אותם ניתן לנטר בזמן אמת ו/או באופן רטרואקטיבי.
בנוסף, על גוף תאורה ייעודי לעיר החכמה להתממשק אל רשת ה"אינטרנט של הדברים" (IoT). על ממשק זה לכלול יכולת שליטה מרחוק ואיתור תקלות, ללא צורך בהגעה פיזית אל גוף התאורה. שליטה אלחוטית על גוף התאורה מאפשרת לקבל ולספק פקודות להתקנים אחרים המחוברים לרשת.
לא מן הנמנע הוא כי עולמות תוכן חדשים ייווצרו סביב היותם של גופי תאורה אמצעי אלקטרוני, המצוי בכל מקום בו מצויים אנשים, למשל: שירותי הקלטת שמע או וידיאו, ניטור טמפרטורה וזיהום סביבתי, מדידת עומס תנועה והפקת המלצות בהתאם למכלול הנתונים הנאספים ע"י גוף התאורה. כל אלה מהווים בסיס ליישומים פוטנציאליים עתידיים עבור המגזר המוניציפלי והציבורי.
"געש תאורה" מציעה מגוון פתרונות מתקדמים בתחום תאורת רחוב חכמה, אשר הן חוסכים משמעותית בהוצאות האנרגיה השוטפות והן משמשים פלטפורמה ליישומים חכמים נוספים.
הפיתוח החדשני, "אפולו", המשלב גם את הקונספט החדשני של ה-IoT, יכלול מגוון יישומים חכמים נוספים כגון: מצלמה, רשת Wi-Fi, מערכת שליטה ובקרה, חיישנים למדידת זיהום אויר ולניטור צפיפות רכבים ועוד, כל זאת במטרה להפוך אותו לחלק משמעותי מהשליטה, הבקרה והפיקוח בעיר. גוף תאורת הרחוב החדשני, פרי עבודה של "געש תאורה" וחברות העיצוב והפיתוח "Taga" ו"זיו אב הנדסה", יכול להשתלב גם עם טכנולוגיות עתידיות שיתפתחו בתחום הערים החכמות.